Adıyaman Tütününün Kullanımı
Günümüzde oldukça fazla şekilde tütün tüketimi yapılmaktadır. Farklı alanlarda ve amaçlar için kullanılabilse de içilmesi en fazla tütün tüketim yöntemi olmaktadır. Bu durum ilk olarak Amerikan Yerlileri tarafından başlatılmıştır. Avrupalıların Amerika Kıtasını keşfinden sonra burada yerlilerin tütün içtiklerini görmüşlerdir. Amerika Yerlileri tütünü sadece dinsel törenlerde ve bu amaçla belirli dönemlerde tüketmektelerdir. Ancak Avrupa’da bu tüketim daha çok eğlence ve keyif amaçlı olarak kullanılmaya başlandı. Tütün içmenin Avrupa’ya gelmesi ile insanlar bunu çok fazla beğendi ve kısa zamanda oldukça yaygınlaştı.
Tütün tüketiminin hızlı bir şekilde Avrupalılar arasında yayılması ile tütün yetiştiriciliği ve ilk etapta Amerika Kıtasında bulunan tütünlerin toplanmasına başlandı. Bu durum ayrıca bir sömürünün de başlangıcı oldu. Amerika Kıtasının güneyine inildikçe daha güzel ve kaliteli tütünlerin bulunması bu bölgelerde köle olarak kullanılan siyahların kullanılmasını ve tütün yetiştirilmesini başlattı. Özellikle Güney Amerika bölgesinde hızlı bir şekilde sömürgenin yayılmasını başlatmıştır. Tütün Tüketimi Avrupa’ya 1500 yıllarında gelmiştir. Anadolu’ya ise gelmesi 1600 yıllarını bulmaktadır. Ticaretin artması ile limana gelen tüccarlar ve gemi çalışanları tarafından Anadolu’ya ve Osmanlı İmparatorluğuna getirilen tütün kısa zamanda bu coğrafyada da etkili bir şekilde tüketilmeye ve yetiştirilmeye başlanmıştır. Ülkemizde de yaygınlaşan tütün tüketimi üretimi de geliştirmiştir. Birçok bölgede tütün üretilen ülkemizde özelikle Adıyaman tütünü çok fazla tercih edilmektedir.
İlk olarak Amerika kıtasını keşfeden Kolomb ve arkadaşları yerlilerin dinsel törenlerinde güzel kokular vermesi için yaktıkları bitkiler içerisinde dumanının solunduğunda keyif verici olduğunu keşfettikleri tütünü içmeleri ile karşılaşmıştır. Yerlilerin Tobaco veya Tombac adını verdikleri bu alet ile tütün içme alışkanlıkları kısa sürede tüm dünyaya yayılacaktır. Yerlilerin bu şekilde tütün içtiğini görmesi ve sonrada birçok denizcinin bu alışkanlığı edinmesi ile tütün tüketimi Avrupa’ya yayılmıştır. Özellikle Portekizli ve İspanyol gemiciler yerlilerden tütün tüketmek konusundaki alışkanlıkları kapmışlardır. Bu şekilde kendi ülkelerinde de tütün tüketen ve tütünü getiren bu gemiciler ile birlikte İspanya’da ve tütün tüketimi başlamıştır.
Adıyaman Tütünü Nasıl Yetiştirilir?
Tütün bir kültür bitkisi olarak senelik şekilde yetiştirilebilmektedir. İçilmesi için yaprakları kullanılmaktadır. Bu yaprakların toplanarak kurutulması ve kıyılması gerekmektedir. Çiğnemek için tütün yaprakları farklı işlemlerden geçmektedir. Tütünün ekilmesi için iklim ve toprak oldukça önemlidir. Tütünün kalitesinin yüksek olması içiminde kolaylık olmasını sağlamaktadır. Boğazda acı bir tat bırakmayan ve rahatça ciğerlere çekilmesini sağlayan tütünler en kaliteli tütünler olmaktadır. Bunun yanında tokluk hisside oldukça önemlidir. Farklı tütün yaprakları bu konuda farklı tütün kalitelerinin oluşmasını sağlamaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder